Hipoacuzia

Hipoacuzia reprezinta afectiunea care se manifesta prin diminuarea capacitatii de perceptie a auzului cu care se confrunta din ce in ce mai multi pacienti. Iar aceasta nu se adreseaza, din pacate, doar celor care fac parte dintr-o anumita categorie de varsta, cum sunt, spre exemplu, varstnicii, ci tuturor.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Pentru a sti ce fel de aparat auditiv ti se potriveste, trebuie sa aflam impreuna cum functioneaza auzul.

Nu de putine ori te-ai intrebat “Cum functioneaza auzul?”, iar acum vei afla acest raspuns. Cele trei parti componente principale sunt: ureche externa, cea medie si interna. Cea externa se mai poate regasi si sub numele de auricula, iar aceasta are capacitatea de a capta diferitele suntele din mediul incojurator, dupa care le transmite prin canalul auditiv.

Mai apoi, prin urechea medie se transmite sunetul urechii interne prin cele 3 oase mici, ce poarta denumirea de ciocan, nicovala si scarita. In cele din urma, urechea interna care este formata din cohlee si sistemul vestibular trimite sunetele la creier pentru procesarea finala.

https://wesoundrof0e5d.zapwp.com/q:lossless/r:0/wp:1/w:1/u:https://wesound.ro/wp-content/uploads/2020/10/hipoacuzia-img-v1.jpg

Pierderea auzuluiAfla mai multe despre hipoacuzie

Importanta auzului

O problema de auz poate afecta capacitatea de a te bucura pe deplin de viata si duce la izolarea sociale din cauza dificultatiilor intampinate in conversatie. Daca crezi ca ai o problema de auz, primul pas este de a face un control auditiv (audiograma). Este nedureros, dureaza mai putin de 15 minute si masoara sensibilitatea auditiva si capacitatea de a intelege vorbirea.

WeSound AMG ofera controale auditive gratuite!

Semnele pierderii auzului
Unele indicii de avertizare timpurie ale pierderii auzului sunt:
  • Auzi ca se vorbeste, dar nu intelegeti;
  • Ai dificultati in a intelege oamenii, in situatii zgomotoase;
  • Crezi ca oamenii mormaie;
  • Nu percepi vocea soptita;
  • Nu auzi mereu soneria de la intrare sau cea a telefonului;
  • Simti nevoia sa dai televizorul mai tare decat este normal.
Gradele pierderii auditive

O vizita la Centrul de Protezare Auditiva WeSound, te va ajuta sa determini gradul de pierdere al auzului.

  • Usoara: 30-45 dB. Exista unele dificultati de auz in situatii de zgomot, converatii in grup sau in soapta.
  • Moderata: 46-65 dB. Mediul de conversatie va fi greu de auzit, cu atat mai mult atunci cand zgomotul de fond este prezent, cum ar fi cazul in care televiziorul sau de radioul este pornit.
  • Severa: 66-90 dB. Mediul de conversatie normal nu poate fi auzit. Claritatea conversatiei auzite este posibil sa fie afectata in mod semnificativ si Simtul vizual te ajuta in intelegerea vorbirii.
  • Profund: 91 dB +. Este imposibila intelegerea vorbirii si perceperea majoritatii sunetelor din mediul inconjurator.

Toate gradele de surditate se pot rezolva prin purtarea protezelor auditive.

Cauzele pierderii auzului

Cea mai importanta cauza a pierderii auzului este expunerea la zgomot excesiv.
Pierderea auzului poate fi, de asemenea, dobandita prin boala, accident, expunerea la anumite medicamente si substante chimice sau ca parte a procesului normal de imbatranire.

De ce zgomotul puternic este atat de daunator?

Deteriorare auzului din cauza expunerii la zgomot este cumulativa. Acest lucru inseamna ca, cu cat este mai mare nivelul de zgomot si timpul de expunere, cu atat mai mari sunt si daunele.

Multe dintre activitatile de zi cu zi nu iti afecteaza auzul, dar unele activitati pot incepe sa provoace daune doar dupa o perioada scurta de timp.

De exemplu, folosirea aspiratorului la aproximativ 65 de decibeli (dB) este putin probabil sa deterioreze auzul, dar ascultand muzica la o intensitate 94 dB pentru o ora poate provoca daune.

Nivelul zgomotului la un club de noapte, la o intensitate de 100 dB, este similar cu zgomotul produs de o drujba si acest lucru poate afecta auzul dupa o expunere de doar 15 minute.

Sunetele mai tari, cum ar fi un avion cu reactie sau focurile de arma, ambele avand 110 dB, pot provoca daune doar intr-un minut.

Pierderea auzului in functie de varsta

Incidenta de pierdere a auzului creste pe masura ce imbatranim.

Este o parte din procesul natural de imbatranire. Mai mult de jumatate din populatia cu varste cuprinse intre 50 si 70 are o pierdere de auz.

Pierderea auzului si diabetul

In ultimii ani, mai multe studii de sanatate au identificat o legatura intre diabetul zaharat, afectiune metabolica cronica in care nivelul de glucoza (zahar) in sange este prea mare si pierderea auzului.

Concluzionad, diabetul a fost semnificativ asociat cu un risc crescut de a dezvolta pierderi bruste de auz neurosenzoriale (pierderea auzului ca urmare a deteriorarii urechii interne) si ca riscul creste cu severitatea diabetului.

In timp, nivelul ridicat de zahar din sange duce la deteriorarea vaselor mici de sange din urechea interna, perturband receptia sunetelor si diminuand capacitatea de a auzi.

Incidenta pierderilor de auz este mai mai mare la pacientii diabetici, comparativ cu pacientii non-diabetici, indiferent de imbatranire sau expunerea la medii zgomotoase. Este important ca persoanele cu diabet zaharat sa-si testeze auzul in mod regulat.

Efectele pe termen lung ale pierderii auzului

Pierderea auzului poate duce la probleme sociale, psihologice si chiar expunerea la situatii care pun viata in pericol, daca este netratata.

O problema de auz iti poate afecta capacitatea de a te bucura din plin de viata.

Nu este un secret ca mentinerea unui auz bun este important pentru a trai o viata fericita si sanatoasa.

https://wesoundrof0e5d.zapwp.com/q:lossless/r:0/wp:1/w:1/u:https://wesound.ro/wp-content/uploads/2020/10/hipoacuzia-img-v3.jpg

Esti interesat de achizitionarea unui aparat auditiv?

Completeaza formularul alaturat cu datele tale si te vom contacta in scurt timp.

    bt_bb_section_top_section_coverage_image