Hipoacuzia

Semnele pierderii auzului
Unele indicii de avertizare timpurie ale pierderii auzului sunt: Auziti ca se vorbeste, dar nu înțelegeti;
Aveti dificultăți în a înțelege oamenii, in situatii zgomotoase;
Credeti că oamenii mormaie;
Nu percepeti vocea soptita;
Nu auziti mereu soneria de la intrare sau cea a telefonului;
Simtiti nevoia sa dati televizorul mai tare decât este normal.
Importanta auzului
O problemă de auz poate afecta capacitatea de a te bucura pe deplin de viață, duce la izolarea sociale din cauza dificultățiilor intampinate in conversație. Dacă crezi că ai o problema de auz, primul pas este de a face un control auditiv (audiograma). Este nedureros, durează mai puțin de 15 minute și măsoară sensibilitatea auditiva si capacitatea de a intelege vorbirea. Wesound AMG, oferă controale auditive gratuite!
Gradele pierderii auditive
O vizită la Centrul de Protezare Auditiva Wesound, va v-a ajuta să determinati gradul de pierdere al auzului.

Usoara: 30-45 dB. Exista unele dificultăți de auz in situatii de zgomot, converatii in grup sau in soapta.

Moderată: 46-65 dB. Mediul de conversație va fi greu audibil, cu atât mai mult atunci când zgomotul de fond este prezent, cum ar fi cazul în care televiziorul sau de radioul sunt pornite.
Severa: 66-90 dB. Mediul de conversație normal nu poate fi auzit, claritatea conversatiei auzite, este posibil să fie afectata în mod semnificativ și simtul vizual va ajuta în înțelegerea vorbirii.

Profund: 91 dB +. Este imposibila intelegerea vorbirii si perceperea majoritatii sunetelor din mediul inconjurator.
Toate gradele de surditate se pot rezolva prin purtarea protezelor auditive.

Cauzele pierderii auzului
Cea mai importantă cauză a pierderii auzului, este expunerea la zgomot excesiv.
Pierderea auzului poate fi, de asemenea, dobândit prin boală, accident, expunerea la anumite medicamente și substanțe chimice sau ca parte a procesului normal de imbatranire.
De ce zgomotul puternic este atât de dăunător?
Deteriorare auzului din cauza expunerii la zgomot este cumulativ. Acest lucru înseamnă că, cu cat este mai mare nivelul de zgomot și timpul de expunere, cu atât mai mari sunt si daunele.

Multe dintre activitățile de zi cu zi nu va afecteaza auzul, dar unele activități pot începe să provoca daune doar dupa o perioadă scurtă de timp.

De exemplu, folosirea aspiratorului la aproximativ 65 de decibeli (dB), este puțin probabil sa deterioreze auzul, dar ascultand muzica la o intensitate 94 dB pentru o oră poate provoca daune.

Nivelul zgomotului la un club de noapte, la o intensitate de 100 dB, este similar cu zgomotul produs de o drujba și acest lucru poate afecta auzul după o expunere de doar 15 minute.

Sunetele mai tari, cum ar fi un avion cu reactie sau focurile de armă, ambele avand 110 dB, pot provoca daune doar intr-un minut.

Pierderea auzului in functie de vârstă
Incidenta de pierdere a auzului creste pe masura ce imbatranim.

Este o parte din procesul natural de imbatranire, mai mult de jumătate din populația cu vârste cuprinse între 50 și 70 au o pierdere de auz.

Pierderea auzului și diabetul
În ultimii ani, mai multe studii de sănătate au identificat o legătură între diabetul zaharat, afectiune metabolica cronica in care nivelurile de glucoză (zahăr) în sânge este prea mare și pierderea auzului.

Concluzionad că diabetul a fost semnificativ asociat cu un risc crescut de a dezvolta pierderi bruște de auz neurosenzoriale (pierderea auzului ca urmare a deteriorării urechii interne) și că riscul creste cu severitatea diabetului.

In timp, nivelul ridicat de zahar din sange duce la deteriorarea vaselor mici de sange din urechea interna, perturband recepția sunetelor și diminuind capacitatea de a auzi.

Incidenta pierderilor de auz este mai mai mare la pacienții diabetici, comparativ cu pacienții non-diabetici. Indiferent de imbatranire sau expunerea la medii zgomotoase. Este important ca persoanele cu diabet zaharat, sa-si testeze auzul în mod regulat.

Efectele pe termen lung ale pierderii auzului
Pierderea auzului poate duce la probleme sociale, psihologice și chiar expunerea la situatii care pun viata in pericol, daca este netratata.

O problemă de auz va poate afecta capacitatea de a va bucura din plin de viata, și oameni cu o pierdere de auz se pot simți izolati și frustrati.

Nu este un secret că menținerea unui auz bun este important pentru a trăi o viață fericită și sănătoasă.