Audiograma

Audiograma – este un grafic care arata plaja de sunete pe care le poate auzi o persoana la diferite frecvente. Cu cat curba obtinuta este mai apropiata de partea superioara a graficului, cu atat auzul este mai bun. In cazul in care rezultatele pacientului se situeaza in partea inferioara pe grafic, indica diferite grade de pierdere a auzului.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Cum masoara o audiograma?

In timpul unui test auditiv, sunetele sunt prezentate la intensitati si frecvente diferite. La testarea cu casti sau cu difuzoare, sunetele intra in conductul auditiv, ajungand la urechea medie, apoi la urechea interna. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de testare a conducerii aeriene. Testarea conducerii aerului priveste modul in care intregul sistem auditiv raspunde la sunet.

Atunci cand sunetul se deplaseaza normal prin urechea externa si medie, dar urechea interna nu functioneaza normal, atat nivelul de auditie al conducerii osoase, cat si al conducerii aeriene vor fi aceleasi. Exista o pierdere de auz neurosenzoriala.

Daca testarea in coducerea aeriana prezinta o pierdere de auz, se foloseste testerea conducerii osoase. Un dispozitiv numit un vibrator osos este plasat in spatele urechii, pe osul mastoid, pentru a trimite sunete direct la urechea interna. Sunetele sunt transmise prin os si astfel, se evita trecerea lor prin timpan sau prin urechea medie.

Cand exista o problema a timpanului sau a urechii medii, nivelul de auz al conducerii osoase va fi mai bun decat nivelul de conducere aeriana. Aceasta inseamna ca exista o pierdere auditiva de transmisie.

 Audiograma prezentata mai jos arata diferite grade de pierdere a auzului.

https://wesoundrof0e5d.zapwp.com/q:lossless/r:0/wp:1/w:1/u:https://wesound.ro/wp-content/uploads/2020/10/audiograma-hp-img-1.png

AudiogramaCu grafic codificat color

Simboluri Audiograma

Un „O” este folosit pentru a reprezenta raspunsurile pentru urechea dreapta si un „X” este folosit pentru a reprezenta raspunsurile pentru urechea stanga. O legenda a audiogramei, similara cu cea gasita pe o harta, identifica ce inseamna diferitele simboluri.

Punctele afisate pe audiograma sunt importante pentru recuperarea auzului si intelegerea conversatiei. Fiecare sunet pe care il auzim cand vorbeste cineva are un ton si o sonoritate diferite. De exemplu, sunetul ,,s” are un ton inalt si linistit. Sunetul ,,o” este baritonal si mai tare.
Audiograma alaturata are o zona umbrita care arata gama de tonalitate si sunet pentru majoritatea sunetelor de vorbire.

Exemple de audiograma

Urmatoarele exemple de audiograma arata diferite niveluri de pierdere a auzului.
Aceste diagrame prezinta rezultatele audiogramei primite dupa un examen auditiv.

Audiograma cu pierdere severa de auz

Pierderea severa a auzului

Copiii cu hipoacuzie severa pot auzi doar vocea foarte puternica sau sunete puternice din mediu, cum ar fi o sirena de camion de pompieri sau o usa trantitoare.

Audiograma cu pierdere medie a auzului

Pierderea moderata a auzului

Copiii cu hipoacuzie medie vor avea dificultati in intelegerea vorbirii la un nivel moderat, chiar daca interlocutorul este la o distanta mica.

Audiograma cu pierdere usoara a auzului

Pierderea usoara a auzului

Copiii cu hipoacuzie usoara vor intampina probleme de intelegere a vorbirii la vocea soptita, la distanta si in medii zgomotoase.

Audiograma cu niveluri normale ale auzului

Auzul normal

Aceasta audiograma arata auzul normal.

Esti interesat de o audiograma?

Completeaza formularul alaturat cu datele tale si te vom contacta in scurt timp.

    bt_bb_section_top_section_coverage_image