Timpanograma

Imitanta acustica sau impedansmetria (masurarea compliantei acustice a membranei timpanice si lantului de osisoare) este o tehnica obiectiva de culegere a informatiilor despre integritatea membranei timpanice, volumul de aer din urechea medie (spatiul aeric din spatele timpanului) si integritatea lantului osicular.
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Tehnica testarii

Testul se realizeaza cu ajutorul unei sonde introduse in urechea externa care pompeaza aer la o presiune stabilita, inregistrand simultan deplasarile membranei timpanice la aplicarea unor sunete.

Rezultatul este afisat sub forma unor grafice a caror modificare ofera informatii valoroase despre nivelul auzului si cauza scaderii acestuia, atunci cand boala este localizata in urechea medie. Aceste date sunt obiective, spre deosebire de audiograma, care necesita atentia si colaborarea pacientului.

Este o investigatie obligatorie pentru diagnosticul bolilor urechii medii (otite seroase, otoscleroza, blocajele si intreruperile lantului de osisoare, alterarile calitative ale membranei timpanice), dar poate fi utilizata si atunci cand dorim precizarea obiectiva a gradului hipoacuziei localizate in urechea interna, cu conditia ca urechea medie sa functioneze normal.

Valoarea sa este exceptionala in cazul copiilor, inca de la cea mai frageda varsta (chiar din maternitate), deoarece la aceste varste nu se poate efectua audiograma tonala clasica.

https://wesoundrof0e5d.zapwp.com/q:lossless/r:0/wp:1/w:1/u:https://wesound.ro/wp-content/uploads/2020/10/timpanograma.jpg

IN PRACTICASe folosesc doua teste de mare valoare pentru precizarea diagnosticului :

1. Timpanograma
2. Testarea reflexului muschiului scaritei (reflexul stapedian)
Indicatiile testarii imitantei acustice (situatiile cand aceasta proba este necesara):
  • Evidentierea perforatiilor timpanale microscopic;
  • Integritatea lantului osicular;
  • Integritatea si functionalitatea nervului facial cu diagnosticul topografic (sediul leziunii) in paralizia acestui nerv;
  • Diagnosticul otitei seroase cronice cu lichid la copil si la adult;
  • Diagnosticul de acuratete a otosclerozei;
  • Diagnosticul diferential intre leziunea aflata in urechea interna si cea din trunchiul cerebral (neurinomul de acustic);
  • Precizarea gradului pierderii auditive la copii si adulti impreuna cu alte teste de auz;
  • Depistarea formatiunilor tumorale situate in urechea medie (glomusul de jugulara).

Esti interesat de o testare?

Completeaza formularul alaturat cu datele tele si te vom contacta in scurt timp.

    bt_bb_section_top_section_coverage_image