Testul se realizeaza cu ajutorul unei sonde introduse in urechea externa care pompeaza aer la o presiune stabilita, inregistrand simultan deplasarile membranei timpanice la aplicarea unor sunete.
Rezultatul este afisat sub forma unor grafice a caror modificare ofera informatii valoroase despre nivelul auzului si cauza scaderii acestuia, atunci cand boala este localizata in urechea medie. Aceste date sunt obiective, spre deosebire de audiograma, care necesita atentia si colaborarea pacientului.
Este o investigatie obligatorie pentru diagnosticul bolilor urechii medii (otite seroase, otoscleroza, blocajele si intreruperile lantului de osisoare, alterarile calitative ale membranei timpanice), dar poate fi utilizata si atunci cand dorim precizarea obiectiva a gradului hipoacuziei localizate in urechea interna, cu conditia ca urechea medie sa functioneze normal.
Valoarea sa este exceptionala in cazul copiilor, inca de la cea mai frageda varsta (chiar din maternitate), deoarece la aceste varste nu se poate efectua audiograma tonala clasica.