Canule traheale

Traheostomia reprezintă scurtcircuitarea căilor respiratorii superioare (supratraheale) cu ajutorul unei canule speciale introdusă în trahee printr-o “stomă” creată chirurgical, pentru a realiza o comunicare între cavitatea traheală şi aerul atmosferic, permiţând astfel ventilaţia.

Istoria traheostomiei dateaza de acum 3000 ani. În timpurile antice descrierea traheostomiei se întîlneşete în lucrarile medicilor romani şi arabi în perioada 1546-1825. Raspîndirea larga a difteriei şi mortalitatea mare cauzată de complicaţiile difteriei şi anume dereglarea respiraţiei libere ale căilor aeriene superioare în Europa în sec. VIII, a fost motivul răspîndirii masive a traheostomiilor. În 1909, Chevalier Jackson, a standartizat indicaţiile pentru traheostomie, tehnica şi setul de instrumente necesare pentru operaţie, a modificat canula traheostomica.

O dezvoltare mai intensă a traheostomiei a fost în anii 1952-1953, în timpul epidemiei de poliomielită din Scandinavia, aplicata pentru ventilaţia artificiala indelungata. În timpul actual, traheostomia prezinta o intervenţie pe larg aplicată in sectiile ORL.

Casa de Asigurări decontează suma de 1852,76 lei, pentru 4 bucăti canule traheale.

Wesound oferă o gamă variată de canule traheale şi butoane fonatorii confecţionate din material si forme diferite, astfel încat fiecare pacient să beneficieze de o proteză corecta.